Kamer wil versoepeling Nibud-normen

0

De Tweede Kamer wil dat de Nibud-normen voor het afsluiten van een hypotheek worden versoepeld. De Kamer nam een motie met die strekking aan die was ingediend door het CDA-Kamerlid Erik Ronnes.

Aanleiding voor de motie was een onderzoek van ABF Research. Daaruit bleek dat de normen, bedoeld om woningkopers tegen zichzelf te beschermen, hun doel voorbijschieten.

Bouwend Nederland vroeg onlangs bij monde van voorzitter Maxime Verhagen om een versoepeling van de normen. Volgens de vereniging van bouw- en infrabedrijven komen bijna 200.000 huishoudens die verder willen op de woningmarkt door de regels niet aan de bak. “De strenge Nibud-normen werken niet”, zei Verhagen. “Nóg strengere regels zullen ook geen bescherming geven.”

Starters buitengesloten

Volgens Verhagen worden starters door de regels ‘compleet buitengesloten’. Hij stelde voor dat mensen met een inkomen tot 30.000 euro netto iets meer kunnen lenen, vooral voor het kopen van een woning die energiezuinig is. Daarnaast zouden jonge hoogopgeleiden meer moeten kunnen lenen.

De motie van Ronnes stelt dat strikte toepassing van de door het Nibud opgestelde normen kan leiden tot ‘onredelijke situaties’. De Kamer vraagt de regering om, in overleg met het budgetinstituut en de AFM, ‘te streven naar een actualisering van de Nibud-normen en de toepassing hiervan door hypotheekverstrekkers, waarbij in ieder geval inkomensperspectief en energiekosten opnieuw worden meegenomen zonder dat de betalingsrisico’s onverantwoord toenemen’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.