Renteopslag spaarhypotheek vaak te hoog

0

Volgens Vereniging Eigen Huis houden hypotheekverstrekkers lang niet altijd rekening met de stijgende waarde van een aan de hypotheek verpande spaarpolis. Huiseigenaren betalen hierdoor onnodig tot honderden euro’s per jaar aan extra hypotheekrente.

Uit de rondgang van VEH onder acht grote hypotheekverstrekkers blijken ING, Delta Lloyd, Achmea en Obvion hun klanten met een spaarhypotheek altijd een renteopslag in rekening te brengen die kan oplopen tot 0,5%. ABN Amro, Rabobank, Aegon en Nationale-Nederlanden houden volgens VEH wél rekening met de zekerheid van een groeiend spaardepot en verlagen of schrappen daarom een opslag bij renteherziening.

Oorspronkelijke risico inschatting
Volgens VEH houden veel hypotheekverstrekkers gedurende de gehele looptijd van een spaarhypotheek vast aan de oorspronkelijke risico inschatting, zoals die bestond bij het afsluiten van de hypotheek. Door bij een nieuw rentevoorstel rekening te houden met de opgebouwde waarde in de spaarpolis, kan volgens VEH een renteopslag bij een nieuwe renteperiode veelal worden verlaagd, of zelfs helemaal vervallen.

Maar uit een inventarisatie van VEH blijkt dat slechts de helft van de geldverstrekkers rekening houdt met de zekerheid van dit spaardepot. “Vooral huiseigenaren met een veelvoorkomende combinatie van een spaar- en aflossingsvrije hypotheek betalen hierdoor onnodig tot honderden euro’s per jaar aan extra hypotheekrente.”

Laksheid
VEH-directeur Rob Mulder vindt het onbegrijpelijk dat deze banken vasthouden aan een extra renteopslag bij spaarhypotheken, terwijl de klant vaak al een flinke aflossing heeft opgebouwd. “Daarmee is dus ook het risico overeenkomstig lager, of zelfs al gereduceerd tot vrijwel nul. Deze zekerheid negeren is gewoon laksheid en wij roepen hen op om daar onmiddellijk mee te stoppen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.