Restschuldfinanciering wint aan populariteit

0

In het eerste kwartaal van 2015 financierden 32.100 huishoudens (+5.500) de aankoop of verbetering van hun woning onder NHG voorwaarden. In diezelfde periode deden 1.329 (+57) huishoudens met een restschuld een beroep op de garantieregeling. Restschuldfinanciering met NHG wint duidelijk aan populariteit.

Sinds 1 januari 2014 is het mogelijk een restschuld, die voortkomt uit een hypotheek met NHG, mee te financieren in een nieuwe hypotheek met NHG. Uit de cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) hebben in 2014 in totaal 437 huizenkopers gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. In het eerste kwartaal van 2015 staat de teller echter al op 233 aangemelde garanties.

Geen afname verliesdeclaraties
De hoger dan verwachte instroom van garanties in combinatie met een beperkte groei van verliesdeclaraties, hebben in het eerste kwartaal van 2015 geleid tot een lichte stijging van het fondsvermogen naar in totaal € 822 miljoen. Als gevolg van een verwacht blijvend hoog niveau van verliesdeclaraties en een op termijn dalend aantal nieuwe garanties, gaat de WEW ervan uit dat het fondsvermogen zal afnemen.

Baanverlies belangrijke oorzaak
Het herstel op de markt in combinatie met de inspanningen van het WEW voor woningbehoud na relatiebeëindiging, leiden er toe dat relatiebeëindiging als reden voor verkoop daalt. Daarentegen neemt werkloosheid als oorzaak toe naar bijna een kwart in het eerste kwartaal van 2015.

WEW: “Klanten die door de crisis hun baan verliezen, kunnen over het algemeen nog wel enige tijd het hoofd boven water houden. Uiteindelijk leidt dit echter in sommige gevallen tot gedwongen en onvermijdelijke verkopen met verlies wanneer de werkloosheid aanhoudt. Het lijkt er op dat deze effecten van de crisis nu met vertraging zichtbaar worden in de cijfers van het WEW.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.