Introductie van online rechter

0

De eerste uitspraak in een civielrechtelijke procedure via de eKantonrechter is een feit. Juridisch dienstverlener Arag stond een cliënt bij tijdens deze zaak, en won ook nog eens.

De eKantonrechter behandelt eenvoudige geschillen tussen burgers onderling en tussen burgers en bedrijven. Partijen die met elkaar een geschil hebben, kunnen sinds kort via de eKantonrechter een zaak digitaal voorleggen, voeren en volgen. De eKantonrechter doet binnen acht weken uitspraak.

De procedure voor eKantonrechter is aanzienlijk anders dan een normale kantonprocedure. Bij een eKanton-procedure worden stukken digitaal ingediend en kunnen de partijen het verloop van de procedure digitaal volgen. De mondelinge behandeling wordt gehandhaafd. Op dit moment is deze vorm van procederen alleen toegankelijk voor rechtsbijstandverzekeraars. In de loop van 2014 is het ook voor andere doelgroepen mogelijk om te procederen via de eKantonrechter, zoals bijvoorbeeld advocaten, burgers en bedrijven.

De allereerste zaak ging over een koper en een verkoper, die een geschil hadden over gebreken aan een woning. “Wij zijn verheugd met deze uitspraak”, aldus Arag.

Desondanks acht Arag niet elke toekomstige zaak geschikt voor het eKanton. “Het moet een relatief eenvoudig geschil zijn en een hoger beroep is met een eKantonzaak niet meer mogelijk. Daarom zullen we niet zomaar ieder geschil voorleggen aan de eKantonrechter, maar wegen we dat steeds zorgvuldig af.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.