Weinig beweging in markt pensioenportefeuilles

0

Pensioenbureau NLG Pensioenservices ziet dat het aantal pensioenvergunningen veel lager is dan een eerdere opgave. Dit zou betekenen dat een kleine duizend pensioenportefeuilles in relatief korte tijd moeten worden overgedragen.

Onlangs maakte de AFM bekend per 1 januari jongstleden 1.076 pensioenvergunningen te hebben verstrekt aan financiële dienstverleners. Aangezien voor deze vergunning op basis van een eerdere opgave bijna het dubbele aantal partijen in aanmerking zou komen, betekent dit dat – vanwege de nieuwe vakbekwaamheidseisen – maar liefst bijna de helft is afgevallen.

NLG Pensioenservices (dat is ontstaan uit de Noordeloos Groep) is bezorgd over de gevolgen hiervan voor de klanten van de afgevallen partijen. Het bureau heeft verzekeraars er veelvuldig op gewezen tijdig in beeld te hebben wie van hun adviseurs per 1 januari 2014 wel of niet over een pensioenvergunning zou beschikken. Hoewel NLG Pensioenservices in de markt opereert waar het gaat om het overnemen van pensioenportefeuilles, neemt zij op dit gebied nog altijd weinig beweging in de markt waar.

Directeur Eric Lacroix vindt dit verontrustend: “Aangezien een kleine duizend pensioenportefeuilles in relatief korte tijd – voor 1 april – moeten worden overgedragen, zou je juist het tegenovergestelde verwachten. Wij maken ons grote zorgen over het feit of dit wel goed, zorgvuldig en op tijd gebeurt. Zo niet dan gaat dat ten koste van het klantbelang. Ook vragen wij ons af of het intermediair zich wel bewust is van de mogelijk negatieve gevolgen hiervan voor zijn eigen onderneming. Als hij zijn portefeuille niet op tijd overdraagt, dan is de verzekeraar gedwongen de post (klant) terug te nemen en hiervoor een andere partij te zoeken. Dit zou zo maar een directe concurrent van hem kunnen zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.