Pensioenvoorstel duur en ineffectief

0

De huidige voorstellen van het kabinet om de pensioencommunicatie te verbeteren, zorgen voor het verder oplopen van de kosten, terwijl deze misschien niet eens effectief zijn.

Dat is de kern van de reactie van het Verbond van Verzekeraars op de voorgenomen herziening van de wet pensioencommunicatie.

Het Verbond onderschrijft de noodzaak de wet- en regelgeving rond pensioencommunicatie te moderniseren. De wijze waarop uitvoerders over regelingen moeten communiceren sluit nog te weinig aan bij de behoeften van de klant en loopt bovendien flink in de papieren. Volgens een recente verkenning van de Tilburg University bedroegen de kosten in tien jaar zo’n 3,2 miljard euro.

Op een aantal onderdelen ziet het Verbond welkome wijzigingsvoorstellen. Desondanks zal volgens het Verbond een groot aantal beoogde wetswijzigingen niet leiden tot een verhoging van het pensioenbewustzijn, of helpen bij het toegankelijk maken van pensioeninformatie voor deelnemers.

Het Verbond is groot voorstander van een digitaliseringslag van de pensioencommunicatie, waarbij het uitgangspunt ‘digitaal tenzij’ geldt. Over-informatie en doorgeschoten uniformiteit gaan ten koste van het overzicht en inzicht van de klant. Zo ziet het Verbond geen meerwaarde in het voorstel alle 57.000 juridische overeenkomsten op een website te publiceren, terwijl deze nu al op verzoek van deelnemers worden verstrekt.

De sector wil van het periodiek ‘zenden’ van informatie naar dialoog waarbij op het juiste moment wordt ingespeeld op de behoefte van deelnemers. Hierbij is een essentiële rol weggelegd voor het Pensioenregister, een ‘bewezen succesvol platform’.

Het Verbond pleit voor wetsbepalingen aan de hand van open maar duidelijke normeringen, zonder dat de specifieke invulling van de communicatiemiddelen in lagere regelgeving tot op de letter wordt vastgelegd. Het is voor verzekeraars op basis van dit wetsvoorstel onmogelijk om in te schatten wat de totale impact zal zijn. Voor alle artikelen bestaat namelijk de mogelijkheid om met een Algemene Maatregel van Bestuur nadere regels te stellen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.