Daling prijs koopwoningen stagneert

0

Bestaande koopwoningen waren in 2013 gemiddeld 6,4% goedkoper dan een jaar eerder. De prijsafname ten opzichte van een jaar eerder was in de tweede helft van het jaar minder dan in de eerste helft.

Dat meldt het CBS op basis van cijfers van het Kadaster. In de eerste twee kwartalen van 2013 namen de prijzen met ruim 8% af ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Bestaande koopwoningen waren in het derde en vierde kwartaal ruim 4% goedkoper dan een jaar eerder.

In de tweede helft van 2013 stabiliseerden de prijzen: het prijsniveau lag in het vierde kwartaal 0,1% hoger dan in het tweede kwartaal.

De prijsdaling verschilt per woningtype. Bij de duurdere woningtypen was de prijsdaling het sterkst. Vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap woningen waren in 2013 rond 7 à 8% goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen van tussenwoningen zijn, met 5,6%, het minst gedaald.

De prijsdaling verschilt ook sterk per provincie. In Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant was de prijsdaling het sterkst, rond 7%. In Groningen en Flevoland lagen de prijzen ruim 5% lager dan in 2012. De prijzen daalden het minst in Zeeland (bijna 3%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.