Prijs portefeuille stijgt weer

0

Nadat in de afgelopen jaren de prijzen voor assurantieportefeuilles gestaag daalden, laten transacties in het vierde kwartaal 2013 een lichte verbetering zien.

Aangejaagd door een sterke vraag worden – met name voor kleine tot middelgrote schadeportefeuilles – worden bedragen betaald die liggen op het niveau van één à twee jaar terug. Dat stelt Frans Kemper, directeur SVC | Dullemond Bedrijfsadvies, die in de assurantiebemiddelingsbranche al enige tijd een concentratietendens ziet.

Daar waar de omzet onder druk staat zijn schaalgrootte en efficiencyverbetering sleutelwoorden om tot een hoger rendement te komen. Met name volmachtbedrijven en serviceproviders zien goede mogelijkheden om binnen over te nemen portefeuilles synergievoordelen te behalen, zeker in combinatie met inkomsten uit tekencommissie.

Maar ook grote en middelgrote kantoren zonder volmacht zien mogelijkheden om door acquisities de verhouding tussen omzet en kosten te verbeteren. Tel daarbij op de ontwikkeling waarbij kantoren die traditioneel het merendeel van inkomsten haalden uit leven en hypotheken op zoek zijn naar meer stabiliteit aan inkomsten, dan is de grote vraag naar schadeportefeuilles verklaard.

Collega Wim Oeben licht toe: ‘De piek van portefeuille-transacties ligt traditioneel in het vierde kwartaal. De mate waarin binnen onze portfolio eind 2013 de vraag het aanbod oversteeg was opmerkelijk. Het oude prijsmechanisme ging daarbij z’n werk doen: bij een toenemende vraag stijgt de prijs. Voor 2014 verwachten wij dat kopers weliswaar kritisch zullen blijven, maar zij zullen nu toch alert moeten reageren wanneer een portefeuille wordt aangeboden. De eerste signalen in 2014 wijzen er op dat de ingetreden tendens (meer vraag dan aanbod) zich zal voortzetten.’

Kemper vult aan: ‘Wij merken ook dat steeds meer potentiële verkoopkandidaten overwegen de portefeuille te stallen bij een serviceprovider in plaats van deze over te dragen aan een ander intermediair. Dit remt het marktaanbod van portefeuilles. Onze ervaring leert overigens dat een dergelijke keuze de nodige consequenties voor de langere termijn heeft die niet altijd scherp op het netvlies van het intermediair staan.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.