Kostenbeheersing verzuim is geen prioriteit

0

Bijna 30 procent van de organisaties in Nederland heeft geen zicht op de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid. 22 procent daarvan wil hierover wel op korte termijn duidelijkheid.

Dit blijkt uit een online enquête van HR Praktijk in samenwerking met Robidus onder 245 organisaties. In de enquête komt verder naar voren dat bijna de helft zicht heeft op de verzuimkosten voor de organisatie als geheel; een vijfde heeft de kosten per afdeling in beeld.

Bedrijven met 250-1000 werknemers hebben gemiddeld iets beter zicht op hun verzuimkosten: 57 procent heeft dit inzichtelijk voor de organisatie als geheel en 16 procent heeft de kosten per afdeling in beeld. 14 procent heeft dit niet scherp, maar wil dit wel op korte termijn.

Van de grote organisaties (met meer dan 1.000 werknemers) heeft 30 procent de kosten voor de organisatie als geheel in kaart en 26 procent op afdelingsniveau. Maar liefst 36 procent heeft echter geen zicht op de verzuimkosten.

“Dat is een schokkende constatering, want verzuim is een hoge kostenpost voor organisaties,” aldus Robidus, “De direct beïnvloedbare verzuim en arbeidsongeschiktheidskosten bedragen immers gemiddeld 7,5 procent van de bruto loonsom. Uit de enquête blijkt ook dat slechts 37 procent verzuimdoelen opstelt, waarvan driekwart zegt dat ze dit niet doen omdat het geen prioriteit heeft. Kortom, kostenbeheersing door het aanpakken van verzuim en arbeidsongeschiktheid staat niet hoog op de agenda van veel organisaties.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.