Consument ziet licht in woningmarkt

0

Zowel de meeste starters als koopwoningbezitters verwachten dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is. Dit blijkt uit het ING WoonBericht.

Het vertrouwen van potentiële starters en koopwoningbezitters in de Nederlandse woningmarkt is het afgelopen kwartaal verder gestegen. Ruim de helft van de koopwoning bezitters vindt het nu een gunstige periode om een huis te kopen. Onder starters vindt 80% het een gunstige periode.

Dit laatste percentage is niet eerder zo hoog geweest sinds de start van ING WoonIndex in 2006. De eventuele impact van de maatregelen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, zullen pas in het sentiment van volgend kwartaal duidelijk worden.

Zowel de meeste starters als koopwoningbezitters verwachten dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is. Een op de vijf starters verwacht dat de bodem nu al is bereikt en 14% van de koopwoningbezitters verwacht geen verder daling meer van de huizenprijzen.

Ongeveer de helft van de starters en koopwoningbezitters verwacht uiterlijk in de eerste helft van 2014 een stabilisatie van de huizenprijzen.

Voor de meeste potentiële starters (32%) speelt de verwachting dat de huizenprijzen verder zullen dalen een rol in hun aankoopintentie. Zij wachten met aankopen totdat de bodem is bereikt. Een op de vijf huizenbezitters is bereid om te verhuizen indien de huidige woning bij verkoop minder waard is dan dat er bij aankoop voor betaald is.

ING zag bij haar klanten over de eerste acht maanden van dit jaar het volume van gedeeltelijke aflossingen op de hypotheek toenemen met 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een kwart van de koopwoningbezitters overweegt om op dit moment af te lossen op hun hypotheek en bijna een op de drie heeft al wel eens tussentijds afgelost.

Ruim twee op de drie starters (68%) die de intentie hebben om binnen nu en twee jaar een huis te kopen, willen een huis waar niet meer veel aan gedaan hoeft te worden. Ruim 10% wil een nieuwbouwhuis kopen en 14% is bereid om fors te verbouwen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.