VEB sleept Nederland voor Europese rechter om SNS

0

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanwege de onteigening van aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal en SNS Bank.

De VEB heeft ernstige twijfels of de onteigening van SNS effectenhouders op basis van de Interventiewet met de nodige eisen van rechtszekerheid en zorgvuldigheid is omgeven. “Onteigening van particulier eigendom is een zo vergaande inbreuk op de rechten van de burger dat een Europese toetsing geboden is.”

Op 1 februari ging de minister van Financiën over tot onteigening van aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal en SNS Bank. De minister nam dit besluit op grond van de nieuwe Interventiewet. In aansluiting op de onteigening bood de minister de onteigende effectenbezitters de naar zijn mening passende schadeloosstelling aan: nul euro per onteigend effect.

In een eerder stadium kwam VEB tegen de nationalisatie van SNS Reaal in beroep bij de Raad van State, die oordeelde enkel over de rechtmatigheid van het besluit van de minister. Nu ligt de zaak voor aan de Ondernemingskamer (OK) te Amsterdam, die moet oordelen over de schadeloosstelling aan onteigende effectenbezitters SNS.

De OK heeft besloten dat extra onderzoek nodig is om de compensatie vast te stellen. De minister heeft onlangs aangegeven tegen deze beschikking bij de Hoge Raad in cassatie te gaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.