Verzekeraars moeten meer innoveren

0

Het is belangrijk dat verzekeraars oog hebben voor innovatie, maar dat is in de praktijk niet altijd makkelijk. Het Verbond pleit daarom voor het oprichten van een speciaal innovatielab voor verzekeraars.

‘Als we de toekomstige klant écht centraal willen stellen, moeten we alles op alles zetten om technologische innovaties een plek te geven in het hart van onze sector. Daarom pleit ik voor het oprichten van een speciaal innovatielab voor verzekeraars.’ Dat zei algemeen directeur Richard Weurding vandaag tijdens het congres Innosurance. Weurding belichtte onder meer het rapport ‘Oog voor Innovatie’, waarin 150 relevante trends voor de verzekeringsmarkt in kaart zijn gebracht.

Volgens Weurding is het belangrijk dat verzekeraars oog hebben voor innovatie. Hij beaamde dat dat in de praktijk niet altijd makkelijk is. ‘We zijn nog altijd veel meer bezig met het heden en met het oplossen van problemen uit het verleden. Dat is de bekende innovatieparadox: in tijden dat het goed gaat, is er onvoldoende sense of urgency om te innoveren. Maar als het minder gaat, zijn er meestal andere problemen die eerst om een oplossing vragen voordat er tijd en ruimte is om te innoveren.’

Om beter op het netvlies te krijgen wat er op verzekeraars afkomt, heeft het Verbond TNO gevraagd een onderzoek te doen naar maatschappelijke en technologische innovaties. TNO bracht in totaal 150 trends in kaart en onderzocht niet alleen welke impact die trends kunnen hebben op de voornaamste verzekeringsmarkten, maar ook op de werkwijze en organisatie van verzekeraars.

In het rapport, dat de titel ‘Oog voor Innovatie’ kreeg, wordt onder meer ingezoomd op ontwikkelingen waarvan veel impact wordt verwacht, zoals de vergrijzing, de toenemende tekorten op de arbeidsmarkt en de klimaatverandering. Deze trends zijn vaak niet nieuw en verzekeraars zijn zich bewust van de impact. Dat ligt anders bij technologische ontwikkelingen, zoals vergaande medische innovaties, ontwikkelingen op het gebied van Big Data en cyberrisico’s.

Het Verbond heeft het thema innovatie ondergebracht in het programma VerzekeraarsVersterken, dat zicht richt op de versterking van de bedrijfseconomische toekomst van de sector.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.