DNB legde onjuiste verklaringen af

0

In de parlementaire hoorzitting d.d. 8 maart jl. over de nationalisatie van de SNS, hebben ex-beleidsmakers van De Nederlandsche Bank onjuiste verklaringen afgelegd.

Volgens het FD beweren twee van de vier gehoorde (ex-)DNB’ers dat de toezichthouder in 2006 bij het fiatteren van de overname door SNS Reaal van toenmalig ABN Amro-dochter Bouwfonds Property Finance, geen integriteitskwesties rond dit bedrijf en in het vastgoed kende. Dit is in strijd met de waarheid, toont onderzoek door het FD. Oud-DNB-directeur Arnold Schilder zei dat ‘Bouwfonds, SNS Reaal en ABN Amro in 2006 van onbesproken gedrag waren’. Rudi Kleijwegt, in 2006 divisiedirecteur bij DNB stelde: ‘Er waren geen signalen dat er iets mis was.’ Deze getuigenissen kloppen niet. DNB kende in 2006 wel degelijk vermoedens over mogelijke fraude bij Bouwfonds. En de zorg om integriteitschendingen in het vastgoed was begin 2006 zo groot dat een tiental overheidsinstanties uitgerekend onder leiding van de centrale bank een intensief onderzoek startte naar de branche.

Nog anderhalf jaar voor de goedkeuring door DNB van de overname door SNS van vastgoedbank Property Finance, berichtten de media uitgebreid over een groot strafonderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar fraude en omkoping waarbij een directeur van Property Finance verdachte was. Dit stokte nadat een medeverdachte van de Bouwfonds-topman, Willem Endstra (de grootste particuliere huizenbezitter van de hoofdstad), in mei 2004 was vermoord. Deze opzienbarende moord en het gerelateerde strafonderzoek naar de Bouwfonds-directeur zijn uitgebreid besproken bij de centrale bank, zeggen anonieme DNB’ers. Het strafonderzoek deed ook veel stof opwaaien omdat het gepaard ging met een geruchtmakende Fiod-inval op het Bouwfondshoofdkantoor. Bovendien deed Endstra zaken met prominente financiële instellingen die onder DNB-toezicht vielen, waaronder Bouwfonds. De moord op Endstra gold daarom ook bij DNB als teken van verwevenheid van de onder- en bovenwereld.

De aanslag bracht toezichthouders en opsporingsdiensten een jaar voor de overname door SNS van Bouwfonds Property Finance tot een gezamenlijk onderzoek onder leiding van DNB naar integriteitschendingen in het vastgoed. De onderzoekers kregen informatie uit zes strafdossiers. Daaronder het grootste onderzoek van het OM ooit, naar vastgoedfraude rond Bouwfonds, waarin zes Bouwfondsmanagers verdacht waren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.