NHG houdt mensen gevangen in eigen huis

0

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maakt het voor circa een miljoen huizenbezitters praktisch onmogelijk om nog te verhuizen. Iemand die volgend jaar verhuist mag zijn spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG niet meenemen naar een volgende woning. In plaats daarvan moet hij verplicht annuïtair gaan aflossen. Doet hij dit niet en zet hij de oude hypotheek voort, dan vervalt de NHG-garantie. Dat zou betekenen dat mensen die nu een NHG-hypotheek hebben en gaan verhuizen, tot honderden euro’s per maand duurder uit zijn voor hun nieuwe woning.  Vereniging Eigen Huis zegt ‘verbijsterd’ te zijn.

“Dit is in strijd met de eerdere toezegging dat bestaande hypotheekcontracten op dit punt ongemoeid worden gelaten. De vereniging vindt dat de overheid zich hiermee hoogst onbetrouwbaar toont en roept de Tweede Kamer op om de NHG-maatregel, die op 1 januari 2013 ingaat, terug te draaien. Vereniging Eigen Huis is overigens fel tegenstander van ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande hypotheken. Dit geeft een tweedeling in de consumentenmarkt en blokkeert daarmee de doorstroming.”

De circa 1 miljoen huishoudens die een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG-garantie hebben, krijgen bij een verhuizing met deze aflossingsverplichting te maken. Sinds het begin van de crisis wordt ongeveer 80% van de nieuwe hypotheken met NHG-garantie afgesloten.

Vereniging Eigen Huis geeft een rekenvoorbeeld:

In 2006 is Kees een starter op de woningmarkt. Hij sluit een hypotheek van 165.000 euro onder NHG-condities. De hypotheek is bestaat uit een spaarhypotheek van 90.000 euro en een aflossingsvrije hypotheek van 75.000 euro. In 2012 is een waarde van 8.000 euro opgebouwd in de spaarpolis. De bruto maandlast bedraagt  825 euro bij een rente van 5%.

In 2013 vindt Kees een andere baan en koopt een vergelijkbare woning in de buurt van zijn nieuwe werk. De nieuwe hypotheek blijft 165.000 euro. Kees wil de bestaande hypotheek mee verhuizen naar zijn nieuwe woning, inclusief de NHG-garantie. Dat zou mogelijk moeten zijn omdat in het regeerakkoord is toegezegd dat bestaande hypotheken buiten schot blijven. Nu blijkt dat dit voor NHG hypotheken niet het geval is heeft Kees de volgende keuze:

  1. De bestaande hypotheek omzetten naar een volledige annuïteitenhypotheek (met een looptijd van 23,5 jaar vanwege aftrekbaarheid van de rente). Omdat er al 8.000 euro opgebouwd is kan de waarde verpand worden. De overige hypotheek van 157.000 euro wordt met een annuïteitenhypotheek afgelost. De hypotheeklasten van Kees stijgen hierdoor met circa 200 euro per maand en zullen gedurende de looptijd verder toenemen.
  2. Kees kan zijn bestaande hypotheek meenemen naar de nieuwe woning, maar dan zonder NHG. Dit zal betekenen dat hij een topfinanciering heeft, waardoor de renteopslag kan oplopen tot wel 1-procentpunt. Zelfs bij een gemiddelde renteopslag van 0,7 procentpunt betekent dit een toename van de bruto hypotheeklast van 100 euro per maand (netto 60 euro). Kees heeft dan niet meer de NHG-garantie in het geval van werkloosheid, echtscheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.