Kredietverstrekking gebaat bij concurrentie

0

Strenge regelgeving staat een open en werkelijk concurrerende hypotheekmarkt in de weg. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een rapport van adviescollege Actal aan minister Dijsselbloem van Financiën. Het onderzoek ging niet alleen over hypotheken, maar over alle vormen van krediet.

Actal onderzocht in opdracht van de minister de regeldruk binnen de kredietverstrekking. Volgens het adviescollege leiden de huidige, strenge regels weliswaar tot een stabiel financieel stelsel, maar staan ze de concurrentie op de kredietmarkt in de weg. Nieuwe spelregels kunnen volgens Actal de diversiteit in de financiële sector vergroten. Dat zal een positieve invloed hebben op de stabiliteit van het stelsel. En het zal leiden tot meer kredietmogelijkheden voor mkb-bedrijven.

Jan ten Hoopen, collegevoorzitter van Actal: “De kredietcrisis leidde tot zeer omvangrijke en zware extra maatregelen voor banken. Maar ook voor die tijd nam de regeldruk in de financiële sector al toe. De strakke regulering van financiële instellingen heeft een prijs. Er is weinig ruimte voor kleine banken in Nederland. En toetreders worden ontmoedigd om zich op deze markt te begeven. Dit leidt tot beperkte mededinging. En dat leidt weer tot minder goede financiële dienstverlening, met minder kredietmogelijkheden voor met name kleine bedrijven. De vraag is of we de stabiliteit van de financiële sector niet op een andere manier, tegen een minder hoge prijs kunnen bewerkstelligen.”

Uitzonderingen
Het adviescollege pleit voor meer spelers op de kredietmarkt. Zo adviseert Actal om uitzonderingen in de strenge regelgeving te maken voor kleine, innoverende of gespecialiseerde banken en ze te helpen bij de aanvraag van een bankvergunning.

Eigen Huis steunt de conclusies van Actal. “De hypotheekmarkt is hard toe aan gezonde concurrentie”, zegt Michel Ligtlee, financieel specialist van VEH. “Alleen dan kunnen consumenten rekenen op concurrerende rentetarieven en nieuwe hypotheekproducten voor starters, zzp’ers, flexwerkers of ouderen. We roepen minister Dijsselbloem dan ook op werk te maken van de aanbevelingen.”

Ligtlee: “Vorige week dienden de Kamerleden Wouter Koolmees (D66) en Aukje de Vries (VVD) een motie in om de eisen voor een Nederlandse bankvergunning voor nieuwe toetreders te versoepelen. Dijsselbloem staat positief tegenover een dergelijke lightversie van de banklicentie.”

Mkb-bedrijven
Sinds de kredietcrisis ervaren mkb-bedrijven dat het moeilijker is om krediet te verkrijgen. Ten Hoopen: “Knellende regelgeving is daarvoor een van de oorzaken. Het onderzoek van Actal laat zien dat de wet geen belemmerende of kostenverhogende verplichtingen oplegt die specifiek gelden voor het verlenen van krediet aan het mkb. Wel maken banken kosten voor algemene verplichtingen, zoals de ‘screenings’ voor de Sanctiewet en de ‘meldingen van ongebruikelijke transacties’ voor de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. En deze kosten zijn in verhouding hoger voor kredieten aan kleine bedrijven.”

Daarom adviseert Actal om nieuwe methodes te ontwerpen voor de wettelijke detectie en screening in het mkb-segment. Ten Hoopen: “De uitdaging is om – speciaal voor het mkb – goede indicatoren te ontwikkelen en de processen te vereenvoudigen, zodat de overheid wel goed geïnformeerd blijft, maar de kosten van kredietverstrekking omlaag kunnen. Elementen die hierbij een rol kunnen spelen, zijn standaardisatie en transparantie van gegevens en kenmerken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.