Lakeman hekelt toetsingspraktijken DNB

0

De geschiktheid van bestuurders en commissarissen wordt door DNB amateuristisch en niet onafhankelijk getoetst. Daardoor gaat de kwaliteit van het bestuur en toezicht eerder omlaag dan omhoog. Dat stelt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI).

In een rapport over de toetsingspraktijken van DNB schrijft Lakeman dat er behalve een gebrek aan kennis ook sprake is van misbruik van bevoegdheden en een toenemende willekeur bij het hertoetsen van onafhankelijk denkende bestuurders en commissarissen. Lakeman: “Door de werkwijze van DNB leggen onafhankelijke, kritische denkers het steeds vaker af tegen ja-knikkers. In de financiële sector trekt meer dan 90% van de door DNB in twijfel getrokken kandidaten zich met het oog op mogelijke reputatieschade terug.”

Aanvaring Delta Lloyd
Als recent voorbeeld van het gebrek aan kennis noemt Lakeman de aanvaring van DNB met de top van Delta Lloyd. Het consequent mijden door DNB van een inhoudelijke discussie met Delta Lloyd vloeit volgens hem voort uit een gebrek aan kennis. “Aangenomen moet worden dat de gesprekspartners van DNB inhoudelijk niet opgewassen waren tegen de kwaliteit van het hoofd beleggingen van Delta Lloyd.”

De gang van zaken bij Delta Lloyd is volgens Lakeman tevens een duidelijk voorbeeld van hoe DNB de bevoegdheid tot toetsing van bestuurders en commissarissen misbruikt. “DNB kan zittende beleidsbepalers ongelimiteerd hertoetsen en op die manier het beleid van instellingen beïnvloeden.”

Onervaren jonge academici
De DNB-afdeling die de toetsing uitvoert bestaat volgens het rapport vooral uit jonge academici. Volgens Lakeman ontbreekt het hierdoor aan ervaren senior professionals; mensen die de valkuilen van het vak kennen, objectiviteit nastreven, onafhankelijk kunnen opereren en als deskundige boven de materie staan. Lakeman: “Maar ook het toetsingsproces is amateuristisch van opzet. Dat proces kan tot een half jaar uitlopen, met als gevolg dat veel goede kandidaten voor een andere job kiezen en verloren gaan voor de financiële sector. In geval van een negatieve beoordeling geeft DNB de afgewezen kandidaat trouwens géén duidelijke onderbouwing van die beoordeling.”

Lakeman concludeert dat de (her)toetsingsstrategie van DNB op de lange termijn de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel in gevaar zou kunnen brengen. “Het is immers een feit dat ondernemingen waarin geen oorspronkelijk denkende mensen maar uitsluitend ja-knikkers figureren op de lange termijn de concurrentiestrijd niet vol kunnen houden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.