LTV is aanslag op woningfinancieringscapaciteit

0

De snelheid waarmee de wettelijk vastgestelde maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde in ons land wordt afgebouwd – de zogenoemde loan-to-value (LTV) – is in combinatie met andere ingevoerde hypotheekbeperkingen zeer nadelig, oordeelt de NVM-voorzitter Ger Hukker.

Tot 2018 wordt de wettelijk vastgestelde maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde afgebouwd tot 100% (LTV). Hukker: “Tegelijk worden de LTV’s gedurende de looptijd van hypotheken snel afgebouwd (bijvoorbeeld na 6 jaar al tot 90% en na 10 jaar 80%) als gevolg van de fiscaal afgedwongen volledige aflossing. Samen met een aantal andere recent ingevoerde hypotheekbeperkingen betreft dit een ingrijpende daling van de woningfinancieringscapaciteit. Alsof zelfs dit nog niet genoeg is, bepleit De Nederlandse Bank een nog verdere afbouw van de LTV tot 90% bij aanvang van de hypotheek.”

Niet meer eigen geld
De NVM-voorzitter verbaast zich hierover omdat er volgens hem haast geen ander land zo weinig hypotheekbetalingsachterstanden kent als Nederland. “Woonconsumenten en met name starters zouden hierdoor in ernstige problemen komen. Anders dan in andere landen is de Nederlandse huurmarkt sterk onderontwikkeld en deze biedt dan ook lang niet voldoende alternatief om in de woonbehoefte te voorzien. Ik zie veel meer in de al ingevoerde inkomenstoetsing en aflossingseisen dan in nog meer eigen geld moeten inbrengen dan nu al het geval is op het moment van aankoop.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.