Uitstel nieuwe WGA-stelsel geeft meer tijd

0

De samenvoeging van de huidige WGA vast- en WGA flex-regelingen tot één WGA-regeling wordt een jaar uitgesteld tot 1 januari 2017. Adviseurs krijgen hierdoor langer de tijd om werkgevers te adviseren bij hun keuze: ga ik publiek (aansluiting UWV) of privaat verzekeren?

Volgens Gaston Merkelbagh, algemeen directeur VSZ Assuradeuren, biedt de koppeling van vaste en flexibele WGA-risico’s kansen voor het adviseurs. Hij zei dit gisteren op de door VSZ georganiseerde Expertsessie Nieuwe WGA, waar assurantieadviseurs bijeen waren om zich voor te bereiden op de ontwikkelingen binnen de sociale zekerheid en inkomensverzekeringen. Toen was nog niet officieel naar buiten gekomen dat de deadline met een jaar veruitgeschoven zou worden.

Uitstel nieuwe WGA-stelsel
Vandaag, een dag na de bijeenkomst, kwam minister Asscher met het nieuws dat de invoer van het nieuwe WGA-stelsel met een jaar wordt uitgesteld. Maar dat verandert de situatie niet, reageert Merckelbagh desgevraagd: ”Er zijn nog wel 375.000 werkgevers die geadviseerd moeten worden. Gisteren zeiden we dat we van nu tot oktober daarvoor hadden, daar hebben we nu iets meer tijd voor. Maar uiteindelijk komt van uitstel hier geen afstel, het verhaal verandert niet.”

Verzekeringspremies
Paul Lammerts (partner bij DossierMeester) opende zijn sessie gisteren met onder andere de volgende woorden: “De verzekeringspremies in de private markt staan al een tijdje onder druk (verzekeraars zijn stil) en het UWV lonkt met ogenschijnlijk aantrekkelijke publieke premies. Echter heeft een werkgever op 1 januari 2016 wel de mogelijkheid om de WGA flex-lasten achter te laten in het publieke bestel? Heeft een werkgever in het verleden instroom gehad in de Ziektewet en/ of WGA flex, kan dat wel extra aantrekkelijk zijn?”

Leo Bil (directeur sociale zekerheid Acture) analyseert de veranderingen die er aan komen. Hij onderbouwt dat het reduceren van schadelast, de uitgangspositie voor een werkgever gunstiger maakt om voor 1 januari 2016 een gefundeerde keuze te maken. “Een van de voorbereidingen die een werkgever kan treffen is halverwege dit jaar het eigen risicodragerschap Ziektewet vorm te gaan geven. Daarmee zorgt de werkgever grip te krijgen op de ziek-uit-dienst populatie en verkleint de kans op instroom in de WGA flex. Voor werkgevers die per 2016 WGA privaat willen verzekeren is het tevens verstandig huidige WGA dossiers onder de loep te nemen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het reduceren van schadelast.”

Passie en vakmanschap
Advocaat Robin van Beem zette uiteen dat de Wft en de Zorgplicht een kans is voor iedere adviseur. Vanuit passie en vakmanschap de klanten adviseren was zijn credo. “Wat betekent dit nu voor de situatie rondom WGA dit jaar? 1. De Wft vereist dat klanten worden geïnformeerd, 2. De civiele zorgplicht vereist dat zij geadviseerd worden over de gevolgen van deze wijziging voor hun persoonlijke situatie, 3. maar vooral: een commerciële kans om uw meerwaarde aan te tonen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.