Jongeren amper bekend met pensioenverandering

0

Het overgrote deel (93%) van de werknemers tussen de 18 en 35 jaar is niet op de hoogte van de aanstaande grote veranderingen in de pensioenwetgeving. De helft van deze groep heeft echter wel behoefte aan uitleg over de (toekomstige) gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel. Dit constateert Zwitserleven na onderzoek onder deze groep werknemers.

Van de werknemers tussen de 18 en 35 jaar verwacht 65% na pensionering vrijwel of volledig te kunnen rondkomen. Door ingrijpende wetswijzigingen – onder de naam Witteveen 2015 – kunnen werknemers een hoger nettosalaris tegemoet zien, maar gaan zij er na hun pensionering honderden euro’s netto per maand op achteruit.

Seada van den Herik, directievoorzitter van Zwitserleven: “Witteveen 2015 gaat grote invloed hebben op de financiële situatie van een substantieel deel van de Nederlandse werknemers. Meer dan 90% weet niet welke veranderingen er op 1 januari worden doorgevoerd met betrekking tot het pensioen, laat staan welke impact dit heeft. Opmerkelijk genoeg verwacht 65% van de 18- tot 35-jarigen vrijwel volledig rond te kunnen komen na het pensioen.”.

Hoger netto-inkomen

“Grote kans dat werknemers vanaf 1 januari 2015 een hoger netto salaris ontvangen, maar het heeft wel een prijs”, aldus Van den Herik. “ Uit berekeningen van Zwitserleven blijkt dat de gemiddelde werknemer er later, na pensionering, honderden euro’s per maand netto op achteruit kan gaan. Overigens is het geheel aan de werkgever of de pensioenregeling of arbeidsvoorwaarden worden verbeterd. 70% van de Nederlandse werknemers tussen de 18 en 35 jaar heeft zich nog nooit verdiept in de eigen pensioensituatie. Hetzelfde percentage stelt niet over genoeg informatie te beschikken om te kunnen bepalen of het pensioeninkomen voldoende is. Zo weet 67% bijvoorbeeld niet welke pensioenregeling er wordt opgebouwd.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.