Banken verdienen grof aan provisieverbod

0

Stichting Odin is het niet eens met de conclusie van de AFM, dat het provisieverbod ertoe heeft geleid dat de advieskosten op hypotheken structureel lager zijn geworden. Volgens Odin is dit het resultaat van stuntende banken met eigen hypotheekadviseurs.

Dat komt ook doordat deze banken het rentewapen in handen hebben, stelt Stichting Odin. “Volgens de statistieken van www.hypotheekrentegrafiek.nl kennen de grootbanken ING, ABN Amro en SNS Bank sinds het provisieverbod structureel zo’n 2% opslag op de 1 jaars rente (euribor versus NHG tarieven). De bruto marge van de bank voor een veilige NHG hypotheek komt daarmee uit op zo’n 775%! (verkoop min inkoop).”

Omdat de verstrekkingsnormen sinds het provisieverbod veel strenger zijn geworden, is het risico voor de banken volgens Odin veel kleiner geworden. “Maar dat heeft vreemd genoeg niet tot een lagere rentemarge geleid. Het lijkt er op dat de banken dit voordeel in eigen zak houden. De indruk is ook, dat een deel van dit voordeel wordt gebruikt om de advieskosten van de bankadviseurs flink te subsidiëren. Tegelijkertijd beperken veel banken de toegang voor onafhankelijke advieskantoren om in hun producten te bemiddelen door productie- en (gefingeerde) kwaliteitseisen op te leggen. En zo neemt de marge toe en schakel je tegelijk de concurrentie uit.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.