Verbond: geen Europese toezichthouder

0

“Regels en toezicht zijn onmisbaar in een goed functionerende verzekeringssector. Tegelijk ligt de basis van goed toezicht bij iedere verzekeraar zelf.” Dat stelt het Verbond in zijn ‘Visie op toezicht’. Daarnaast wil het Verbond voorlopig geen Europees toezichthouder.

Als verzekeraars toezichthouders proactief benaderen en informeren, verbetert de balans in communicatie en onderlinge verstandhouding. Zelfregulering en risicogebaseerd toezicht krijgen dan meer kans, aldus het Verbond in zijn visie.

Volgens het Verbond moeten ‘vertrouwen’ en ‘kwaliteit’ kernwoorden zijn in het toezicht: “Zowel verzekeraars als toezichthouders moeten daar werk van maken. En als zij vervolgens de dialoog aangaan over de vormgeving van toezicht en herstel van vertrouwen, kan het toezicht op termijn meer horizontaal plaatsvinden. Er ontstaat dan een ‘convenantachtige’ situatie, net zoals de Belastingdienst werkt. Doordat verzekeraars de toezichthouders proactief benaderen kan de pendule van meer regels en meer toezicht versneld terugbewegen.”

In deze situatie begint toezicht, volgens het Verbond binnen het eigen bedrijf van iedere verzekeraar; de sector moet zijn zaken goed op orde hebben. Daarnaast hecht het Verbond veel waarde aan goed extern toezicht door DNB en de AFM.

Over de vorm van het toezicht heeft het Verbond in zijn visie tien uitgangspunten opgenomen. Bijvoorbeeld: voorkom overlap en zorg voor goede maatvoering. Verder komt de vraag aan de orde of de sector moet uitzien naar een EU-toezichthouder. Het Verbond vindt dat op dit moment niet wenselijk en praktisch. Eerst moet Solvency II in alle rust kunnen groeien. Daarnaast opereren de meeste Nederlandse verzekeraars alleen in Nederland. Met een Europese toezichthouder zal het toezicht ver van de markt af staan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.