SP kritisch over Anno12

0

Drie jaar al doet initiatiefnemer Rob Adolfsen via social media tot in het kleinste detail verslag  over de vergunningsaanvraag, marktpositionering en financiering van ‘ zijn’ nieuwe zorgverzekeraar Anno12. Maar nu dan eindelijk de vergunning van DNB op de plank ligt, vindt de SP het tijd worden om een paar stevige noten te kraken.

“Korting bij nieuwe verzekeraar Anno12, alleen als je geld mee brengt. Is de strijd om de gezonde (lees rendabele) verzekerde nu echt begonnen?” Met die vraag opende SP-er Renske Leijten gisteren het debat op Twitter.

Samen met partijgenoot Henk van Gerven heeft zij schriftelijke vragen gesteld aan VWS-minister Edith Schippers. De SP’ers vinden het ongepast dat de nieuwe zorgverzekeraar verzekerden stimuleert ledencertificaten à 850 euro aan te schaffen van de gelijknamige coöperatie (de feitelijke eigenaar van de verzekeraar). In ruil voor deze investering krijgt de houder van zo’n certificaat een premiekorting op de zorgverzekering van ANNO12.

Anno12 sluit mensen uit
De ledencertificaten vormen een belangrijk onderdeel van het vermogen dat nodig is om te voldoen aan de kapitaaleis die DNB aan de nieuwe zorgverzekeraar stelt. Naast premiekorting ontvangt de certificaathouder een rendement op zijn investering. Bij beëindiging van de zorgverzekering, wordt het bedrag van het ledencertificaat aan de dan -ex-verzekerde teruggestort.

Dat ledencertificaten in de praktijk maar beperkt beschikbaar zijn, doet kennelijk niet ter zake. De constructie is volgens de Kamerleden op zichzelf al niet eerlijk, omdat mensen met een laag inkomen (die volgens Leijten en Van Gerven statistisch vaker hogere zorgkosten hebben) niet in staat zijn om een ledencertificaat aan te schaffen.

Paaien van gezonde en rijke verzekerden
De SP vreest dan ook dat met de komst van Anno12 de strijd om de gezonde verzekerde (vanwege de beperkte of afwezige schadelast) ‘ absurde’ vormen gaat aannemen en vraagt de minister aan te geven waar voor haar de grens ligt met het “paaien van gezonde (en rijke) verzekerden”.

De Kamerleden benadrukken daarbij dat, ongeacht de constructies die zorgverzekeraars bedenken, het uitgangspunt moet blijven dat er geen risicoselectie plaats mag vinden op de basisverzekering. “Premiekorting verlenen in ruil voor de aanschaf van een ledencertificaat werpt een financiële drempel op. Het is daarmee een vorm van risicoselectie op de basisverzekering, omdat de prijs voor de polis wel degelijk zò nadelig kan zijn dat het feitelijk mensen ontmoedigt.”

Op audiëntie bij SP
Adolfsen wil de SP graag komen uitleggen hoe Anno12 werkt en welke idealen de nieuwe zorgverzekeraar nastreeft. Dat aanbod deed hij naar eigen zeggen ook al in 2012 en 2013. Maar nu lijkt het er dan ook echt van te komen. Leijten is op de uitnodiging ingegaan en gezamenlijk zijn ze nu op zoek naar een datum.

Zie ook: Vergunning voor Zorgverzekeraar ANNO12

Vergunning voor Zorgverzekeraar ANNO12

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.