Herstel bij alle sectoren

0

De positieve effecten van het economisch herstel in Nederland worden steeds duidelijker. Bij sectoren, zoals de retail en bouw, is dit pas daadwerkelijk in de loop van 2014 zichtbaar.

Dit concludeert ABN Amro in haar elf Visies op Sectoren 2014 die vandaag zijn gepubliceerd. De industriële sector – één van de belangrijkste aanjagers van de Nederlandse economie – staat er sterk voor. In 2013 presteerden met name de machinebouw en de metaalproductenindustrie erg goed. Een kwart van de totale exportwaarde van Nederlandse producten betreft de export van machines en transportmaterieel.

Ook voor de agrarische sector, waarvan de export in 2013 naar recordhoogte groeide, zijn de vooruitzichten goed voor 2014. ABN Amro verwacht dat in de vervoerssector in 2014 weer sprake zal zijn van een lichte groei van omzet en volumes en ook de TMT-sector zal omzetgroei laten zien.

In de retail-sector zal de volumeontwikkeling per saldo stabiliseren, na zeven achtereenvolgende jaren van dalende volumes. In de bouwsector zet het herstel in vrijwel de gehele sector in.

Het veranderende koopgedrag van consumenten zorgt in een aantal sectoren voor ingrijpende veranderingen. Zo geldt met name voor de retail dat het de consument is die bepaalt. Zij denkt niet langer in afzonderlijke kanalen, maar wil altijd en ongeacht het kanaal kunnen overgaan tot een aankoop. Of dit online of offline is, is hieraan ondergeschikt.

In de zakelijke dienstverlening wordt de levensduur van bedrijfsmodellen steeds korter. Hier is groei volgens ABN Amro alleen mogelijk door te innoveren en nieuwe bedieningsconcepten te bieden. Naast innovatie is ketensamenwerking cruciaal om langdurige groei te realiseren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.