Toezichthouders kritisch over verwacht rendement

0

Het kabinet heeft het wetsvoorstel ter verbetering van het financieel toetsingskader (FTK) voor de pensioenen naar de Raad van State gestuurd voor advies. AFM en DNB zijn kritisch over het gebruik van verwacht rendement bij de vaststelling van de premie.

Afgelopen vrijdag maakte de staatssecretaris van SZW de contouren van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) bekend. Volgens het kabinet zijn de verbeteringen noodzakelijk, omdat de economische crisis tekortkomingen in het huidige kader heeft blootgelegd en het vertrouwen van mensen in hun pensioenvoorziening heeft verkleind.

De verbeteringen zijn erop gericht het pensioen minder gevoelig te maken voor grote schokken op de financiële markten. Financiële mee- en tegenvallers worden gelijkmatiger over de tijd gespreid. Het verbeterde FTK zorgt er tevens voor dat risico’s en rendementen eerlijk over de generaties worden verdeeld.

Verder verbetert het aangepaste FTK de mogelijkheden voor pensioenfondsen om een beleggingsbeleid te voeren dat is gericht op het realiseren van een geïndexeerd pensioen. Daarnaast wordt het afspreken van een stabiele premie mogelijk gemaakt, zoals beoogd in het Pensioenakkoord van sociale partners.

AFM en DNB zijn teleurgesteld dat de mogelijkheid om de premie te dempen op basis van verwachte rendementen is behouden bij de huidige middelloonregelingen, waarvoor een hoge mate van (nominale) zekerheid geldt.

“Dat is niet in lijn met de conclusies van eerdere evaluaties, waaronder die van de commissies Goudswaard en Frijns (2010). Bij het rekenen met een verwacht rendement wordt in feite aangenomen dat het rendement met zekerheid wordt gehaald. Of deze rendementsverwachting wordt gerealiseerd is echter onzeker, waardoor de uitkering die de deelnemer kan verwachten onder druk komt te staan.”

AFM en DNB kunnen dit niet rijmen met het karakter van het belangrijkste pensioencontract in het huidige stelsel, dat nog steeds wordt gekenmerkt als een uitkeringsovereenkomst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.