Grotere premieverschillen bij zorgpolis

0

De premie voor de zorgverzekering kan volgend jaar bij de ene aanbieder wel eens veel hoger uitvallen dan bij de andere. Die voorspelling doet Independer. Als reden hiervoor geeft de vergelijker aan dat sommige zorgverzekeraars gewoonweg minder geld in kas hebben dan andere.

Vermogende verzekeraars kunnen hun reserves inzetten om hun premies minder hard te laten stijgen. Sinds 2013 beperkten veel verzekeraars hun jaarlijks premiestijgingen door de buffers in te zetten, zegt Independer. Daarmee wisten de meeste de nominale premie lager te houden dan de premie die de minister hanteerde. Minister Schippers (VWS) verwacht voor 2017 een gemiddelde stijging van de zorgpremies met niet meer dan 3,50 euro per maand.

Premieverschil van 240 euro

Ruud Martens, algemeen directeur bij Independer: “Vorig jaar al zagen we dat premies uit elkaar begonnen te lopen. De nominale premie van minister Schippers stelde een verhoging van 7 euro per maand. Verzekeraars reageerden wisselend, waar de meeste nauwelijks verhoogden was er ook een premiestijging van meer dan 10 euro. Wij denken dat die trend doorzet en dat minder vermogende verzekeraars hogere premies gaan hanteren. Hierdoor nemen de premieverschillen verder toe. In het afgelopen jaar constateerden wij bijvoorbeeld een prijsverschil van 240 euro op jaarbasis tussen twee vrijwel identieke basisverzekeringen. Consumenten zijn hier onvoldoende van op de hoogte.”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.