Netto pensioenaanvulling al mogelijk

0

Er is geen wetswijziging nodig om een netto pensioenaanvulling in de tweede pijler mogelijk te maken. De Pensioenwet is hierop van toepassing.

Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Pensioenrecht van de Vrije Universiteit Amsterdam. Opbouw van een netto pensioen is onderdeel van een wetsvoorstel om de huidige regels rondom pensioenvoorziening te wijzigen.

De Tweede Kamer heeft de Staatssecretaris van Financiën gevraagd te onderzoeken of een netto pensioenaanvulling in de tweede pijler gestalte kan krijgen. VU-hoogleraren Herman Kappelle en Erik Lutjens en VU-promovendus Ivor Witte hebben dit alvast onderzocht en concluderen dat het voorstel makkelijk is te realiseren in de huidige wet. Dinsdag 1 april debatteert de Eerste Kamer over het voorstel.

De Tweede Kamer heeft naar aanleiding van het pensioenakkoord van december vorig jaar ingestemd met een wetsvoorstel. Daarin staat dat de opbouwpercentages voor een pensioen worden verlaagd en dat inkomens boven de 100.000 euro geen gebruik meer kunnen maken van de omkeerregel die ervoor zorgt dat niet de pensioenaanspraak wordt belast, maar de te zijner tijd te ontvangen pensioenuitkering.

De uitwerking van het wetsvoorstel zal zijn dat mensen minder pensioen opbouwen dan in de huidige wetgeving. Om hiervoor te compenseren staat in het wetsvoorstel dat werknemers via een netto lijfrente een pensioenaanvulling kunnen overeenkomen met een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling.

Erik Lutjens: “Wij concluderen dat een dergelijke netto pensioenaanvulling zonder wetswijziging mogelijk is. Een netto pensioen is namelijk een arbeidsvoorwaardelijke pensioenafspraak tussen werkgever en werknemer en daarop is de Pensioenwet van toepassing. Bovendien is het netto pensioen een vrijwillige pensioenregeling. De Pensioenwet maakt de uitvoering van vrijwillige pensioenregelingen nu al mogelijk. Het maakt niet uit of een vrijwillige pensioenregeling fiscaal een netto of bruto pensioen is. De Wet op de loonbelasting verhindert een netto pensioen evenmin aangezien het nu ook al mogelijk is een pensioen overeen te komen zonder gebruik te maken van de omkeerregel.”

Het Expertisecentrum Pensioenrecht beveelt wel aan om door een wijziging van de Wet op de inkomstenbelasting een vrijstelling te regelen voor het netto pensioen in Box 3. Om misbruik van deze vrijstelling te voorkomen adviseert het Expertisecentrum tevens voor het netto pensioen een afkoopverbod in de Pensioenwet op te nemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.