ORV Dazure is geen discriminatie

0

Het vaststellen van de hoogte van de premie op basis van de postcode van de verzekerde is geen vorm van discriminatie. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens.

Dazure ontwikkelde de Finvita-overlijdensrisicoverzekering (ORV) waarbij de premie (deels) op basis van de postcode van de verzekerde wordt vastgesteld samen met Independer.nl. Kamervragen, gesteld door de SP en beantwoord door minister Jeroen Dijsselboem, waren voor Dazure aanleiding om uitsluitsel te krijgen op het vraagstuk of deze werkwijze wel deugt.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vandaag haar advies gepubliceerd. Het advies luidt, kort gezegd: “Het vaststellen van de hoogte van de premie op basis van de postcode van de verzekerde leidt tot indirect onderscheid op grond van afkomst. Dat is niet verboden omdat er een objectieve rechtvaardiging is voor dit onderscheid. Geen discriminatie van mensen met een laag inkomen en/of van mensen van niet-westerse afkomst.”

Volgens Dazure is het doel van de differentiatie op basis van postcode om de verzekering beschikbaar te maken tegen een zo laag mogelijke premie per postcodecategorie met zo weinig mogelijk administratieve drempels voor aanvrager en verzekeraar. Het College acht dit doel legitiem, omdat het voldoet aan een werkelijke behoefte van Dazure en het gebruik van de postcode van de verzekerde voor differentiatie van de premie op zichzelf niet discriminerend is.

Jan Donselaar van Dazure wist dat het product niet van de schappen hoefde te worden gehaald. “De brief van de minister is erg genuanceerd. In de algemene pers werd net gedaan alsof hij postcodeselectie bij ORV niet toestond, maar dat zegt hij helemaal niet. Ons product deugt, wij hebben ons werk goed gedaan.” Ook tijdens de zittingen bij het College bleek al snel dat deze vorm van selectie wettelijk toegestaan is en niet uitgaat van discriminatie.

De Finvita-ORV werd in november 2012 geïntroduceerd. Sindsdien zijn ‘honderden’ polissen afgesloten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.