Aflossen of sparen

0

Ruim één op de vijf huizenbezitters met een hypotheek boven de 75.000 euro overweegt om nu af te gaan lossen op de aflossingsvrije delen van de hypotheek. Als belangrijkste redenen noemen zij het rendement op sparen en het terugbrengen van een mogelijke (rest)schuld aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Veertig procent van de huizenbezitters twijfelt tussen sparen of aflossen.

Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de ING. Om huizenbezitters meer inzicht te geven of het gunstiger is om af te lossen of verder te sparen, introduceert de ING de Afloswijzer. Daarnaast worden er online seminars georganiseerd over het thema, waarbij klanten hun vragen live kunnen stellen aan de ING hypothekenexperts.

Voordeliger om af te lossen of om verder te sparen?
Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij de ING: “ING wil met passende oplossingen als de Hypotheek Stresstest en de Afloswijzer haar klanten inzicht bieden en haar betrokkenheid tonen bij wat er bij huizenbezitters en in de Nederlandse samenleving speelt. De Afloswijzer werkt heel eenvoudig. Op ing.nl vullen bezoekers anoniem enkele hypotheek- en spaargegevens in. Ook geven zij aan hoeveel zij overwegen af te lossen. Op basis daarvan zien ze direct of het voordeliger is om af te lossen of om verder te sparen. Als de keuze valt op aflossen dan kan dit periodiek met een vast bedrag of via een eenmalige storting. Daarnaast kunnen klanten kiezen om een hypotheekdeel om te zetten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek.”

Toekomstverwachting: Aflossen uit overwaarde bij verkoop woning
Bijna de helft (48%) van de huizenbezitters verwacht het aflossingsvrije lening deel in de toekomst af te lossen uit de overwaarde bij verkoop van de woning. Een derde denkt de lening af te lossen uit eigen vermogen, 15% wil aflossen uit het maandelijkse inkomen en 9% rekent in de toekomst op een erfenis. Vier op de tien ondervraagden vindt de overwegingen rondom aflossen moeilijk. ING organiseert daarom een drietal online seminars voor klanten op 2 en 12 september en 2 oktober 2013. Tijdens de seminars gaat een hypotheekexpert in gesprek met klanten over welke mogelijkheden er zijn en welke afwegingen klanten daarbij kunnen maken. Deelnemers kunnen via een chatfunctie vragen stellen aan de experts van ING.

Meer informatie is te vinden op www.ing.nl/hypotheekhulp of ga rechtstreeks naar de Afloswijzer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.