Vijftigplussers bang voor hun pensioen

0

Veel Europeanen tussen de 50 en 70 jaar oud zijn onzeker over het behoud van hun huidige levensstandaard na pensionering en zullen meer moeten sparen om dit doel te bereiken. Dit blijkt uit pan-Europees onderzoek* van verzekeraar Allianz in samenwerking met vermogensbeheerder Allianz Global Investors. Nederlanders vallen op in het onderzoek doordat ze voor hun beleggingen weinig gebruik maken van professionele adviseurs. Ook schatten Nederlanders de gevolgen van inflatie te zwaar in.

De studie is gebaseerd op onderzoek onder 1,402 inwoners van 50 tot 70 jaar oud in zeven Europese landen: Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De jongere respondenten hadden over het geheel genomen een negatievere kijk op de toekomst dan ouderen. De jongere groep maakt zich met name zorgen over de gevolgen van pensioenhervormingen en de financiële crisis op hun persoonlijke financiële reserves. Slechts 40% van de 50 tot 54-jarigen denkt dat ze na hun pensioen hun levensstandaard kunnen vasthouden. Daar tegenover staat dat 53% van de 60 tot 70-jarigen optimistisch is of al verzekerd is van een relatief comfortabele levensstandaard.

Inflatie wordt in alle landen (behalve Oostenrijk) genoemd als het grootste financiële risico voor het pensioen. Met name in Duitsland (60%) en het VK (65%) is dit duidelijk. Maar gevraagd naar de precieze gevolgen van inflatie bleek dat respondenten in de VK en Nederland deze te zwaar aanzetten, terwijl men in Oostenrijk de neiging heeft tot onderschatting. Fransen, Duitsers en Zwitsers bleken het meest realistische beeld van inflatie te hebben.

Ook al interpreteren sommigen de risico’s van inflatie verkeerd, toch heeft de meerderheid van de vijftigplussers het idee goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken en gebruikt een grote variëteit aan informatiebronnen. Maar ook al is er een grote rijkdom aan informatie beschikbaar, het belangrijkste voor hen die sparen voor hun pensioen is de bruikbaarheid bij het beleggen.

Zwitsers meest tevreden met pensioenplanning
Bijna tweederde van de respondenten is tevreden met de pensioenplanning en slechts 8% ontevreden. Zwitsers zijn het meest tevreden met 81% tegen 2%. Het minst tevreden zijn Fransen (46% tegen 11%) en Italianen (54% tegen 14%).

Er blijken ook grote verschillen te bestaan in de manier waarop men het pensioen wil ontvangen. De helft van de Zwitsers prefereert een levenslange maandelijkse of jaarlijkse uitkering, terwijl dit in andere landen een kwart tot een helft van de respondenten is. In Oostenrijk en Duitsland is de eenmalige uitbetaling veruit het meest populair (respectievelijk 40% en 37%).

Britse respondenten vormen een uitzondering als het gaat om investeringsbeslissingen. Bijna de helft van de respondenten zegt beleggingen te doen zonder hulp van een beleggingsprofessional of adviseur. Alleen de Nederlanders tonen met 42% een vergelijkbare mate van onafhankelijkheid. Zwitserland kent het laagste percentage respondenten dat geen advies van buiten zoekt: 23%.

Dr Renate Finke, Senior Economist International Pensions bij Allianz en auteur van de studie: “Pensioenplanning is cruciaal voor het verzekeren van een goede levensstandaard op latere leeftijd, maar veel respondenten erkenden fouten te hebben gemaakt. Een derde erkent te laat te zijn begonnen en een kwart zegt niet genoeg te hebben gespaard. Sparen voor een pensioen is natuurlijk een uitdaging in het huidige economische klimaat van financiële repressie. Maar om hun huidige levensstandaard te behouden zullen veel mensen extra reserves moeten opbouwen via een pensioenplan of gewoon spaargeld. Hopelijk zullen de ervaringen van gepensioneerden of zij die bijna aan hun pensioen toe zijn jongere generaties motiveren om aan hun pensioen te gaan denken.”

Nick Smith, Hoofd van AllianzGI Retail Sales Europa (behalve Duitsland) zegt: “Spaarders staan voor een onzeker landschap met inflatierisico, volatiliteit en de uitdagingen van hervormingen. Dit dwingt mensen om zich aan veranderende omstandigheden aan te passen. Mensen die nu voor hun pensioen sparen moeten kijken wat voor lessen ze kunnen leren van vijftigplussers, vooral omdat het afgelopen decennium heeft laten zien dat het moeilijk is om bepaalde beleggingsrisico’s in te calculeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.