DNB: Hoge inflatie tijdelijk fenomeen

0

Omdat het effect van overheidsmaatregelen op de inflatie in de loop van dit jaar sterk zal verminderen, verwacht DNB dat de hoge inflatie in Nederland een tijdelijk fenomeen is.

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de inflatie volgend jaar uitkomt op 1,6 procent en op 1,5 procent in 2015. Dat zijn percentages die beter passen bij de stand van de conjunctuur, aldus DNB donderdag. De inflatie dit jaar blijft nog hoog. DNB gaat uit van 2,7 procent.

De inflatie bereikte vorige maand het hoogste niveau sinds september 2008, met een stijging van het gemiddelde prijspeil van 3,1 procent. DNB verwacht dat in oktober een flinke daling optreedt. Dan verdwijnt het effect van de btw-verhoging van vorig jaar. De belastingmaatregel en de hogere huurprijzen zijn de belangrijkste oorzaken van de oplopende inflatie. 

DNB stelt in dat verband vast dat overheidsmaatregelen energieprijzen hebben verdrongen als belangrijkste aanjagers van de inflatie. Na juli 2009 volgde een periode waarin de inflatie flink werd opgestuwd door
hogere energieprijzen. Dat is inmiddels verleden tijd, aldus DNB. Sinds oktober 2012 is de bijdrage van energie aan de totale inflatie gedaald van 0,9 procentpunt tot 0,2 procentpunt.

Overheidsmaatregelen hebben het stokje overgenomen. Zo schat DNB het effect van de hogere tarieven van de indirecte belastingen op de totale inflatie dit jaar op 1 procentpunt. Omdat het effect van overheidsmaatregelen op de inflatie in de loop van dit jaar sterk zal verminderen, verwacht DNB dat
de hoge inflatie in Nederland een tijdelijk fenomeen is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.