Vrouw financieel de dupe bij stuklopen relatie

0

Samenwonende vrouwen riskeren fors financieel het schip in te gaan als hun relatie op de klippen loopt wanneer er niets op papier staat.

Het gevaar is reëel, want slechts een op de twee ongehuwde paren heeft iets geregeld. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) noemt de uitkomsten ‘verontrustend’.

Nederland telt volgens het CBS ruim 836.000 ongehuwde stellen – een op de vijf paren. Naar schatting heeft echter maar de helft een samenlevingscontract laten opstellen. ‘’Exacte cijfers zijn er niet, omdat er geen verplichting is een dergelijk contract te laten registreren’’, aldus EPN-voorzitter Aniel Autar. ‘’Maar de situatie is mogelijk nog erger omdat zelfs de samenwonenden die wel iets regelen het contract niet aanpast als hun situatie verandert.’’

Met name vrouwen met thuiswonende kinderen dreigen de dupe te worden bij het eindigen van de relatie, waarschuwt RUG-professor Leon Verstappen.  ‘’Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongehuwd samenlevende vrouwen met thuiswonende kinderen schrikbarend vaker onder de armoedegrens terecht komen dan gehuwde vrouwen in dezelfde situatie.’’ Zo raakten 20.000 ongehuwde moeders in acute financiële problemen toen de relatie stukliep. Van de getrouwde vrouwen was dat 1500.

Bij gehuwden zijn alimentatieregels automatisch van kracht en biedt het huwelijksvermogensrecht bescherming voor de financieel zwakkere partner. Samenwonende partners moeten dat apart regelen via een samenlevingsovereenkomst. Zo’n contract is ook noodzakelijk om aangemerkt te worden als partner voor de erfbelasting als je nog minder dan vijf jaar staat ingeschreven op hetzelfde woonadres.

Toch zijn Nederlanders weinig bekend met de voordelen van een samenlevingscontract, toont het Groningse onderzoek aan. Zo geeft een op de twee notarissen aan dat ruim de helft van hun cliënten niet weet wat zo’n samenlevingsovereenkomst te bieden heeft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.