Onbekend met vermogensadvies

0

Er heerst onder Nederlandse beleggers nog veel onbekendheid met de huidige dienstverlening van vermogensplanners. Slechts 16% gebruikt een vermogensadviseur. En dat percentage vindt de Federatie Vermogens Planners (FVP) veel te laag.

Dat meldt de organisatie naar aanleiding van een recent onderzoek van BlackRock onder klanten van vermogensplanners. De FVP, die zich voornamelijk richt op vermogende klanten en DGA’s, wijst vooral op de conclusies over de ‘Mass Affluent’, oftewel het topsegment, in het onderzoek. Dit zijn klanten met een belegbaar vermogen van meer dan 100.000 euro.

Zij zeggen erg tevreden te zijn over de waarde van het advies. Circa 70% geeft aan dat de waarde van de dienstverlening goed of zelfs excellent is.

Inhaalsslag
In heel Nederland blijkt er echter nog wel een inhaalslag nodig, want slechts 16% van de Nederlandse beleggers gebruikt een vermogensadviseur. “Er is dus nog veel onbekendheid met de huidige dienstverlening van vermogensplanners en dit baart zorgen”, aldus Michiel van Vugt, bestuurslid van de vereniging FVP.

Het blijkt volgens Van Vugt telkens weer dat klanten die zelf financiële beslissingen nemen in de zogeheten ‘behavior gap’ trappen. “Met name beleggingsbeslissingen worden vaak genomen op basis van emotie. En dat zorgt er helaas vaak voor dat klanten hoog kopen en laag verkopen. De professionele adviseur kan een klant behoeden voor deze fout.”

De FVP geeft aan dat zij zich in 2015 inzet om meer klanten bewust te maken van de noodzaak van een allesomvattend advies.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.