Pensioencommunicatie wordt laagdrempeliger

0

Verzekeraars en pensioenfondsen gaan de startbrief die iedere nieuwe deelnemer aan een pensioenregeling nu nog krijgt, in 2016 vervangen door Pensioen 1-2-3. Dit (digitale) communicatiemiddel moet iedereen op een laagdrempelige manier gaan informeren.

Pensioen 1-2-3 is ontwikkeld door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, en wordt in 2016 beschikbaar gesteld aan iedereen met een nieuw dienstverband.

Pensioen 1-2-3 is een gelaagd communicatiemiddel dat de deelnemer in drie stappen, van hoofdlijn tot in detail, wegwijs maakt in de eigen pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 wordt bij voorkeur digitaal aangeboden. Dat maakt het mogelijk dat de deelnemer vanuit de beknopte informatie in laag 1 kan doorklikken naar laag 2 met meer detailinformatie. Laag 3 bevat onder meer het complete pensioenreglement.

Startbrief
Pensioen 1-2-3 gaat de startbrief vervangen die iedere nieuwe deelnemer aan een pensioenregeling nu nog krijgt. Die startbrief is, mede door alle wettelijke eisen die eraan worden gesteld, in de afgelopen jaren uitgedijd tot een omvangrijk document dat nauwelijks gelezen wordt.

Vergeleken met de startbrief is Pensioen 1-2-3 kort en bondig, herkenbaar door de uniforme opzet en visueel aantrekkelijk vanwege het gebruik van iconen. Daarvoor hebben de symbolen die sinds jaar en dag worden gebruikt in kampeergidsen model gestaan. Door de uniforme opzet is het bovendien veel eenvoudiger om verschillende pensioenregelingen met elkaar te vergelijken.

Pensioen 1-2-3 maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel Pensioencommunicatie dat nu in de Tweede Kamer ligt. Na de wettelijke verankering moeten verzekeraars en pensioenfondsen Pensioen 1-2-3 in 2016 gebruiken als vervanger van de startbrief.

Pensioen 1-2-3 vervangt overigens niet het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Pensioen 1-2-3 geeft algemene informatie over de pensioenregeling. Het UPO laat zien wat de deelnemer persoonlijk opbouwt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.