Deposito levert verlies op

0

Banken maken deposito’s lang niet zo aantrekkelijk meer als vroeger. Bij een aantal banken levert het vastzetten van spaargeld op een deposito zelfs minder op dan een vrij opneembare spaarrekening.

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Bij ABN Amro en ING liggen de spaarrentes voor deposito’s met een looptijd tot en met vijf jaar ruim lager dan de tarieven op vrij opneembare spaarrekeningen. Bij SNS en ASN Bank ligt het omslagpunt bij vier jaar vast en bij Rabobank moet het geld langer dan drie jaar worden vastgezet om de rente op de spaarrekening te overtreffen.

Het lijkt erop dat banken niet meer zoveel belang hechten aan de zekerheid van een deposito, stelt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. “Op dit moment verdienen banken vaak meer aan het vrij opneembare spaargeld. De ervaring leert dat geld op een vrij opneembare spaarrekening meestal langer blijft staan dan het geld op een kortlopend deposito. Hierdoor kan de bank over een deel van het geld langer beschikken en het voor langere tijd uitlenen op de geld- of kapitaalmarkten.”

Marcel Kalse, medeoprichter van Knab, denkt dat de depositorentes nu zo laag zijn, omdat banken nog meer renteverlagingen verwachten. “Je krijgt nu misschien een laag tarief voor een één- of twee-jaars deposito, maar je weet wel zeker dat je de hele looptijd dit tarief krijgt. Bij vrij opneembare spaarrekeningen kan de rente over één of twee jaar zomaar nog veel lager zijn.”

Rabobank en ABN Amro delen deze redenatie echter niet. “Het is nog niet te voorspellen wat de vrij opneembare rentes precies gaan doen en dat die met zekerheid onder de huidige depositorentes komen te liggen”, aldus een woordvoerder van ABN Amro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.