Omzetverwachting familiebedrijven positief

0

Twee derde van de familiebedrijven denkt dit jaar omzetgroei te realiseren. Gemiddeld genomen verwachten familiebedrijven in 2014 uit te komen op een omzetgroei van 7%. In 2013 realiseerden zij nog een omzetgroei van 5%.

Dit staat in het rapport ‘Groeiambities in het familiebedrijf’ van het ING Economisch Bureau op basis van een enquête onder 430 Nederlandse bedrijven.

Groei is voor familiebedrijven eerder een middel om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen dan een doel op zich. Bij 80% van de familiebedrijven is continuïteit van het bedrijf de belangrijkste doelstelling. Een meerderheid van de familiebedrijven heeft een uitgeschreven groeistrategie.

De omzetgroei van 5% in 2013 is opvallend gezien het feit dat er vorig jaar in Nederland sprake was van economische krimp. Familiebedrijven die vorig jaar groei realiseerden zijn innovatief, hebben voldoende omvang, zijn internationaal actief, financieel solide en opereren veelal in een nichemarkt.

Familiebedrijven staan niet of nauwelijks open voor financiering door private investeerders of een strategisch partner. Dit komt omdat ze het eigendom volledig binnen de familie willen houden. Groei wordt hoofdzakelijk gefinancierd met eigen vermogen, eventueel aangevuld met bankfinanciering.

ING directeur Grootbedrijf en Instellingen Ruud van Dusschoten: “Door deze voorzichtige aanpak, hebben de meeste familiebedrijven zich goed staande kunnen houden tijdens de recessie. Toch zijn er ook familiebedrijven die harder willen groeien en daar toch externe partners bij zoeken en vinden.”

De twee belangrijkste groeibelemmeringen zijn de economische omstandigheden en wet- en regelgeving. Ondanks het streven van de overheid naar administratieve lastenverlichting blijkt daar in de praktijk in de perceptie van familiebedrijven nog weinig van terecht te komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.