Financieel paspoort krijgt vorm

0

Een gratis app ‘Financieel Paspoort’ waarmee consumenten een totaaloverzicht krijgen van hun gehele financiële situatie. Dat is het einddoel van de werkconferentie ‘De Burger Centraal’, die op 24 mei plaats vindt.

De conferentie komt uit de koker van het burgerinitiatief Stichting Financieel Paspoort. Het idee voor een Financieel Paspoort is ontstaan in het PensioenLab 2014/2015: een denktank van jongeren tot 35 jaar. Met het constateren dat het pensioenbewustzijn onder Nederlanders erg laag is, ontstond ook het idee voor het Financieel Paspoort: het is van belang om bewustzijn te creëren ten aanzien van de gehele financiële situatie.

“Diverse aspecten van de financiële situatie van de burger bevinden zich in verschillende marktsegmenten, waardoor het creëren van overzicht lastig is”, aldus de stichting. “Instrumenten voor de burger om overzicht te creëren, zoals financiële dashboards en professioneel advies, worden slechts beperkt gebruikt. Onder andere vanwege de complexiteit, hoge kosten, maar vooral vanwege het gemis aan breedte over alle financiële segmenten. Het Financieel Paspoort kan zorgen voor een totaaloverzicht voor de burger.”

De voor alle burgers (toekomstig) beschikbare en gratis app Financieel Paspoort moet de sleutel vormen tot het eigendom en beheer van de eigen gegevens en het veilig en selectief kunnen inbrengen van deze gegevens in de processen. Met de app wil de stichting een efficiënte springplank bieden naar professionele ondersteuning en financiële zelfredzaamheid.

De werkconferentie op 24 mei is voornamelijk bedoeld om partijen rondom de burger te motiveren samenwerking te zoeken, kansen door samenwerking zichtbaar te maken en partijen te motiveren bij te dragen. Deelnemende organisaties zijn onder andere de AFM en het Ministerie van Financiën, maar ook marktpartijen als Aegon, Welten, Allianz, Figlo, HDN, Sivi en Stichting Lef.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.