Provisieverbod stuwt kosten particuliere belegger

0

In Groot-Brittannië is sinds begin dit jaar het provisieverbod van kracht. Helaas wijst onderzoek uit dat daar het provisieverbod de kosten stuwt voor de Britse belegger.

Evert Oosterhuis, directeur van online vermogensbeheerder Fundix, verwacht dat in Nederland dezelfde ontwikkeling plaats zal vinden en dat het aanstaande verbod zijn doel voorbij schiet. ‘In Groot-Brittannië zijn de kosten die doorberekend worden aan de klant tot wel 70 procent gestegen’, verklaart Oosterhuis. ‘Het doel is dat klanten door het provisieverbod er beter van worden, zowel wat betreft het aanbod waaruit ze kunnen kiezen als de kosten. Maar gezien de cijfers uit Groot-Brittannië zal dit doel niet gehaald worden.’

Verschraling van het aanbod

Naast de kostenstijging vreest Oosterhuis dat het aanstaande verbod ook zal leiden tot een verschraling van het aanbod. ‘De meeste particuliere klanten beleggen via banken. Deze banken zullen zich met name storten op het verkopen van eigen fondsen, omdat de beloning aan de achterkant is weggevallen. Hierdoor zal het aanbod waaruit klanten kunnen kiezen dus niet groeien, maar juist afnemen’.

Heroverweging
Oosterhuis pleit voor een heroverweging van het provisieverbod: ‘Nu het ernaar uitziet dat de maatregel niet het beoogde effect zal hebben, moet het worden heroverwogen. Het uitgangspunt om het verbod in te voeren was altijd het versterken van de positie van de belegger. Nu blijkt dat we een tegenovergesteld resultaat gaan boeken, moeten we ons afvragen of we de geplande maatregel niet moeten herzien.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.