Compensatieregeling zorgverzekeraars faalt

0

Zorgverzekeraars krijgen vanuit de overheid te weinig compensatie voor verzekerden met een verhoogde kans op gezondheidsrisico’s. Kleine verzekeraars kunnen door deze weeffout in de risicoverevening met slechts een paar van deze verzekerden in de financiële problemen komen.

Tot deze conclusie komt Suzanne van Veen in haar promotieonderzoek over het stelsel van risicoverevening in de zorg, waarin zij tevens voorstellen doet om het model te verbeteren. Zij promoveerde gisteren op het proefschrift aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering, ook het zogenaamde brandende huis. Om te voorkomen dat een verzekeraar die veel van deze brandende huizen in zijn portefeuille heeft zitten in de problemen komt is de risicoverevening bedacht. Een instrument waarmee verzekeraars door de overheid financieel worden gecompenseerd voor klanten met een bepaald gezondheidsrisico.

Financiële problemen

Met het onderzoek toont Van Veen aan dat het huidige model niet voldoet. De 4% duurste patiënten, zo’n 680.000 verzekerden, worden gemiddeld €3.000 per persoon per jaar te weinig gecompenseerd. In het FD zegt Van Veen hierover: “Het model is niet in staat de extreem hoge zorgkosten boven de €120.000 per jaar te identificeren. Grote verzekeraars kunnen die grote ondercompensaties enigszins uitmiddelen met de groepen waarvoor ze overgecompenseerd worden, zoals studenten. Voor kleine verzekeraars is het een groter probleem. Met een paar van deze klanten kunnen ze in de financiële problemen komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.